Lamb Weston
05.21.2023

Als één van de grootste aardappelverwerkers ter wereld produceert Lamb Weston zo’n 80 miljoen porties frites per dag in alle soorten en maten en voor alle gelegenheden. Hierbij zit continu innoveren en verbeteren diep verankerd in het bedrijfs-DNA. Ronald Wisse en Marc Adriaanse van Engineering Services van Lamb Weston EMEA hebben daardoor altijd uitdagende projecten voor de 6 Europese fabrieken. Hierbij laten zij zich regelmatig ondersteunen door de mensen van ARDEE Engineering & Consultancy.

“Met de Zeeuwse klei als perfecte bodem vindt het bedrijf zijn oorsprong in Kruiningen, vertelt Ronald Wisse. Als Project Manager binnen de afdeling Engineering Services is hij sinds 2014 werkzaam bij Lamb Weston. “In 1985 nam het bedrijf de stap om vanuit de aardappelhandel zelf ook diepgevroren aardappelproducten en aardappelvlokken te produceren, wat het begin was van Meijer Frozen Food. Lamb Weston was toen al een grote aardappelverwerker in Amerika. Toen de twee bedrijven in 1994 een joint venture sloten ontstond Lamb Weston/Meijer. Na 28 succesvolle jaren van samenwerking en groei is sinds maart 2023 Lamb Weston Inc. 100% eigenaar van het bedrijf.”

Aardappelproducten voor restaurants, retail en voedselindustrie

Frites is bij Lamb Weston niet gewoon een frietje. “We produceren kwalitatief hoogwaardige aardappelproducten die je in het vriesvak van supermarkten vindt onder het Lamb Weston of private label, maar die je ook bij de bekende restaurantketens geserveerd krijgt”, vervolgt Marc Adriaanse. Met meer dan twintig jaar ervaring in de voedingsindustrie en techniek geeft hij sinds 2022 leiding aan de engineeringsafdeling. “Daarnaast produceren we meer dan 30.000 ton gedroogde aardappelvlokken voor de voedingsindustrie. Die worden over de hele wereld gebruikt als basis voor bijvoorbeeld soepen en sauzen, aardappelpuree, aardappelkroketjes, chips, pasta en gnocchi.”

LWM Kruiningen productielijnen

Duurzaamheid drijvende kracht

“Een van onze ambities is om een actieve en leidende rol te spelen op het gebied van duurzaamheid. We willen zeker stellen dat het telen en verwerken van het voedzame en duurzame aardappelgewas voor vele komende generaties mogelijk blijft. Daarom ligt de focus niet alleen op het verminderen van ons eigen water- en energieverbruik, maar kijken we ook naar besparingskansen in de hele keten. Van boer tot bord. Binnen onze zes productielocaties worden we daarom continu uitgedaagd om zo efficiënt, maar ook kwalitatief en duurzaam mogelijk te produceren. Er zijn dus doorlopend projecten om de gebouwen, de productielijnen of de technische installaties te onderhouden, uit te breiden of te verbeteren. Op dit moment zijn we bijvoorbeeld in Kruiningen bezig met de uitbreiding van de waterzuiveringsinstallatie, diverse upgrades in de fabriek en werkzaamheden aan de gebouwen. Onze projecten zijn dus altijd multidisciplinair.”

LWM Kruiningen aan het werk in de fabriek

Engineering en consultancy

“Als onze sponsor – ofwel interne opdrachtgever – een bepaalde functionele wens heeft, dan is het aan ons om uit te zoeken wat daarbij komt kijken. Wat hebben we er allemaal voor nodig? Hebben we de kennis en kunde zelf in huis, of moeten we resources van buitenaf betrekken? Externe specialisten zijn misschien weer beter op de hoogte van de laatste technologieën.” Ronald vervolgt: “Het is ook onze taak om een begroting te maken. Dat is een intensief traject. Samen met externe consultants inventariseren we wat het kost om een project te realiseren. ARDEE hebben we ergens rond 2014 leren kennen en afhankelijk van de discipline betrekken we één of meerdere mensen van hen. Vanuit hun bureau voor consultancy, engineering en projectmanagement werken er bij ons momenteel een Construction Manager, Portfolio Engineer, Lead Mechanical Engineer, een HVAC-specialist en een Contract Manager.”

 

Enorme betrokkenheid

“Wat ons aan ARDEE opvalt is dat zij enorm betrokken zijn, zowel naar ons als klant, als naar hun eigen mensen”, aldus Marc. “Voor ons is het namelijk erg belangrijk dat we een klik hebben met het bedrijf, maar ook met de medewerkers. Die moeten in ons team passen en een bepaalde hoeveelheid ‘ownership’ hebben. Een project kan namelijk wel eens iets anders lopen dan verwacht. Bij ARDEE voelen ze zich verantwoordelijk en lopen dan niet weg. En dat hebben we wel eens anders meegemaakt.”

Wilt u uw multidisciplinaire projecten – net zoals Lamb Weston – voorbereiden en realiseren met betrokken specialisten in engineering, consultancy en project management? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of een afspraak.